جایگاه و اهمیت گردو ( 7 عامل سیاه شدن مغز)

بازدید: 15 بازدید
اهمیت گردو و دلایل سیاه شدن مغز

اهمیت گردو به عنوان دومین محصول خشکباری کشور، به دلیل جایگاه ویژه ای است که در صادرات غیر نفتی، دارد. ایران بعد از چین و آمریکا، سومین تولید کننده گردو در جهان است. گردو با نام علمی juglans regia درختی یک پایه و شامل گلهای نر و ماده می باشد. گردو دارای ارقام و واریته های مختلفی است که در بیشتر مناطق با آب و هوای معتدل رشد می کند.

مغز گردو ارزش غذایی و دارویی بالایی دارد که به صورت خشک و تازه مصرف شده و سرشار از ویتامین های A، B و E و عناصری همچون آهن، فسفر و روی است. مغز گردو همچنین شامل اسید چرب امگا 3 است. پرورش درخت گردو و دست یابی به حداکثر عملکرد محصول، به عوامل متعدد بستگی دارد. هر عامل محدود کننده، اگر بعد از احداث باغ قابل تغییر نباشد، منجر به شکست در تولید محصول می گردد.

سهم مناطق مختلف در تولید گردو(فائو، 2023)

دلایل سیاه شدن مغز گردو

یکی از معضلات بزرگی که کیفیت گردو را تحت تاثیر قرار می دهد؛ مسئله سوختگی یا سیاه شدن مغز گردو است. سیاه شدن مغز و پوست گردو ممکن است به دلایل متعددی رخ دهد؛ اما به‌صورت کلی برخی از عوامل منجر به اکسیداسیون سلول‌های مغز گردو و سیاه شدن آن می‌شوند.

1-بیماری بلایت گردو

بیماری بلایت یکی از انواع بیماری‌های باکتریایی(زانتوموناس) است. این باکتری در جوانه های بیمار خفته، شانکرهای سرشاخه ها و میوه های آلوده یا زمین ریخته زمستان گذرانی میکند و در فصل بهار، همراه با قطرات باران، دانه های گرده، سنبله های آلوده، و حشراتی مانند شته گردو منتشر می شود. آلودگی میوه هادر هر زمانی از مراحل تشکیل میوه رخ میدهد و باعث بیشترین خسارت می گردد.

2-کرم مغز خوار گردو

پروانه این حشره در اواخر اردیبهشت و اواخر خرداد ظاهر میشود و پس از ورود از طریق گلگاه میوه های در حال رشد موجب ریزش آنها میشود. لارو نسل دوم در مرداد ماه، با وجود خشبی شدن پوست گردو از ناحیه دم میوه وارد میشود و با تغذیه از مغز گردو، تکامل یافته و موجب از بین رفتن مغز محصول میشود.

3-عوامل ژنتیکی و نوع رقم انتخابی

در ارقام زودرس، به دلیل هم زمان شدن رسیدگی محصول با هوای گرم اواسط تابستان، مغزها تیره شده و از کیفیت آنها کاسته میشود. شناخت و کاشت ارقام دیررس تا حد زیادی می تواند از تیرگی مغز گردو جلوگیری کند.

4-عوامل محیطی(دما، آب و هوا، رطوبت و نور)

تنش‌های محیطی، مثل تغییرات ناگهانی دما و مشکلات کم‌آبی موجب سیاه شدن مغز محصول میگردد. درجه حرارت های بالاتر از 38 درجه سانتی گراد در طی دوره سفت شدن مغز، موجب تیره شدن مغز را به دنبال دارد. دست یابی به گردوهایی با مغز پر و چربی بالا، نیازمند دماهای 27 تا 32 درجه سانتی گراد، چند هفته قبل از برداشت است.

5-تغذیه و کود دهی

تغذیه صحیح و اصولی که شامل کود دهی به‌اندازه، صحیح و مناسب است؛ نیازمند آگاهی از نیازهای کودی از طریق آزمون خاک و برگ است. عناصر میکرو مثل سولفات روی و آهن در افزایش کیفیت مغز گردو مناسب هستند.

6-زمان و روش برداشت

برداشت به صورت مکانیزه در زمان کوتاه، در حفظ کیفیت محصول اهمیت زیادی دارد. برداشت گردو بسته به شرایط آب و هوایی منطقه در اواخر تابستان یا اوایل پاییز انجام میشود. پوست محصول در زمان برداشت باید به رنگ قهوه ای مایل به خاکی در آمده باشد و پوست آن به راحتی جدا شود.

بعد از برداشت محصول و جدا سازی پوست، میوه ها باید در مکان سایه دار و خشک با جریان مناسبی از هوا پهن شده تا کاملا خشک شوند. در مناطقی که نور خورشید ملایم است؛ امکان خشک کردن محصول در مقابل آفتاب وجود دارد. اما تابش شدید نور خورشید موجب سیاه شدن مغز و کاهش بازار پسندی محصول شوند.

7-آبیاری

درخت گردو سالیانه به 10 تا 12 هزار متر مکعب آب در هکتار نیاز دارد. آبیاری با مقدار کافی، در زمان حیاتی تولید میوه(5 تا 6 هفته بعد از گلدهی) موجب تولید میوه های با کیفیت می شود. عدم آبیاری به مقدار کافی به خصوص در مراحل بحرانی رشد میوه در مرداد و شهریور؛ موجب میشود میوه ها به حجم واقعی خود نرسیده و مغز کوچک باقی بماند.

منابع:

External browning mechanism in walnut kernel pellicles under different drying conditions based on the combination of widely-targeted and anthocyanin-targeted metabolomics

Black Mushy Walnut Hulls – Possible Causes

دسته‌بندی آموزشی اخبار و مقالات
اشتراک گذاری
نوشته‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود به سایت

جهت
( ثبت سفارش محصول و مشاوره خرید )
فرم زیر را تکمیل کنید

توجه :پس از ثبت درخواست در اسرع وقت با شما تماس خواهیم گرفت.