
عنصر سیلیسیم، دومین عنصر فراوان در سطح کره زمین، و یکی از عناصر غذایی مفید در رشد و مقاومت گیاهان است. سیلیسیم تنها عنصر معدنی شناخته شده است که می تواند دامنه وسیعی از تنشهای غیر زیستی، همچون شوری، خشکی، غرقاب شدن، یخ زدگی، دمای بالا و سمیت عناصر معدنی را به طور موثر تعدیل کند.
نقش عنصر سیلیسیم در افزایش مقاومت به تنشهای زیستی و غیر زیستی
- بررسی ها نشان داده که یکی از سازوکارهای سیلیسیم برای تحمل در برابر تنش های زنده، افزایش سطح آنزیمهایی همچون کیتیناز و پراکسیداز در حضور بیماری بوده است.
- همچنین گزارش شده است که سیلیسیم یک مانع فیزیکی در برابر سلولهای اپیدرمی در مقابل نفوذ هیف قارچ یا حشراتی نظیر کنه ایجاده کرده است.
- سیلیسیم علاوه بر استحکام دیواره سلولی در مقابل نفوذ عوامل بیماری زا، با تحریک دفاع بیوشیمیایی شامل، تجمع لیگنین، ترکیبات فنلی و پروتئینهای مرتبط از گیاهان حفاظت میکند.
- نتایج تحقیقات انجام شده روی گوجه فرنگی در شرایط تنش شوری، نشان داده است که عنصر سیلیسیم با تحریک تولید هورمون سیتوکینین، اثرات تنش شوری و پیری ناشی از آن را به تعویق انداخته است.
- سیلیسیم بعد از جذب توسط ریشه به بخشهای هوایی گیاه انتقال مییابد و روی دیواره سلولها به صورت ترکیبات پلیمر هیدراته، لایه دوتایی سیلیکا- کوتیکول و سیلیکا- سلولز در سطح برگ و ساقه ته نشین می شود و از شدت تعرق می کاهد.
- گزارش شده سیلیسیم همچنین، موجب کاهش تنش اکسیداتیو ناشی از فلزات سنگین مانند روی، آرسنیک و کادمیوم گردیده است.
- سیلیسیم به علت سخت و سیلیسی کردن سلولهای برگ، موجب افزایش دوام و پایداری غشاء می گردد. با افزایش دوام سطح برگ، طول دوره پر شدن دانه را در شرایط تنش افزایش می یابد.
سیلیکات پتاسیم
این کود حاوی دو عنصر سازنده و مفید سیلیسیم و پتاسیم است که هر کدام، فواید زیادی برای گیاهان دارند. تنش های محیطی یکی از عوامل محدود کننده رشد و عملکرد گیاهان هستند. در این شرایط، وضعیت عناصر تغذیه ای در گیاه، نقش مهمی در مواجه با شرایط نامساعد محیطی دارد. عنصر پتاسیم در شرایط تنش شوری، نقش مهمی در حفظ آماس سلولی، تنظیم حرکت روزنه ها و فعال کردن آنزیم ها دارد.
مزایای استفاده از سیلیکات پتاسیم
- افزایش فتوسنتز
- افزایش سایز میوه
- افزایش مقاومت در برابر آفات و تنش های محیطی
- افزایش مقاومت گیاهان زراعی در برابر ورس(خوابیدگی)
- جلوگیری از آفتاب سوختگی
اثرات محلول پاشی سیلیکات پتاسیم بر درختان پسته
1-جلوگیری از آفتاب سوختگی

افزایش دما و شدت تابش نور خورشید در زمان رشد سریع مغز، موجب ایجاد عارضه آفتاب سوختگی روی میوه می شود. در این شرایط میوه ها پوک و نیمه مغز شده و گاهاً پوست استخوانی میوه از بین رفته و قسمتی از میوه که در معرض تابش شدید نور خورشید بوده است به حالت نکروز و سیاه رنگ دیده می شود. عواملی همچون خشکیدگی سر شاخه، هرس نابهنگام و شدید، افزایش دور آبیاری و آبیاری نامنظم به خصوص در زمان پر شدن مغز و کمبود کلسیم موجب تشدید آفتاب سوختگی می شوند. نتایج نشان داده که محلول پاشی سیلیکات پتاسیم در زمان گرمای تابستان در باغات پسته، موجب افزایش عملکرد و کاهش درصد پوکی و آفتاب سوختگی محصول با درصد مناسبی شده است.
2-کنترل پسیل معمولی پسته

نتایج نشان داده که محلول پاشی سیلیکات پتاسیم در گیاهان زراعی مختلف، موجب از بین رفتن بیماری، استحکام آوندهای چوبی و جلوگیری از پلاسیدگی و افزایش کلروفیل داشته است.
تاثیر سیلیسیم بر کاهش خوابیدگی در برنج

خوابیدگی ساقه برنج یکی از مشکلات مهم در محصول برنج است که باعث کاهش عملکرد کمی و کیفی می گردد. خوابیدگی ساقه در برنج معمولا در نتیجه انحراف ساقه از حالت عمودی و قرار گرفتن افقی آن روی زمین است، که علاوه بر کندی در عملیات برداشت، عملکرد را تا 80 درصد کاهش می دهد. برنج، پنج برابر بیشتر از نیتروژن از زمین سیلیسیم جذب می کند. گزارش شده در صورت کمبود سیلیسیم کلروفیل بافت برگ کم شده و در نهایت میزان فتوسنتز برگ کاهش یافته و منجر به کاهش وزن خشک تولیدی می شود.
مزایای استفاده از عنصر سیلیسیم در مزارع برنج
- تحقیقات نشان داده است که مصرف کود سیلیکاته در مقایسه با عدم مصرف آن، اثرات مثبتی بر صفات مرتبط با شاخص تحمل به خوابیدگی(میزان خمش ساقه، قطر ساقه، ضخامت دیواره سلولی و افزایش تحمل میانگره ساقه در برابر شکستن) داشته است.
- چنانچه میزان سیلیسیم بافت برنج کمتر از 5 درصد باشد، برنج با کمبود سیلیسیم مواجه بوده و معمولا برگها افتاده و ساقه برنج نرم خواهد شد.
- فراهم بودن سیلیسیم در خاک و جذب آن توسط گیاه برنج، باعث کاهش تنش شوری، سمیت عناصر غذایی (آهن و آلومینیوم)، فلزات سنگین(سرب و کادمیوم) و کاهش تنش گرمایی در سطح اراضی در طول دورهی رشد می شود.
معرفی محصول
سیترال سیلیکانتو با تامین همزمان دو عنصر سیلیسیم و پتاسیم موجب افزایش فتوسنتز، کاهش میزان تبخیر و تعرق، بهبود رشد زایشی و ارتقا عملکرد محصول می شود. مصرف این کود بهترین گزینه برای تامین نیاز گیاه به عنصر پتاسیم می باشد.
ویژگیها
- محلول در آب و قابل مصرف در تمامی سیستم های آبیاری
- مناسب برای کاربرد در تمامی خاکها
- افزایش عملکرد و کیفیت محصولات و بهبود قابلیت انبار داری
- قابل استفاده در تمامی گیاهان زراعی و باغی
- افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش ها
دستورالعمل و پیشنهاد مصرف
نوع محصول | میزان مصرف خاکی(کیلوگرم در هکتار) | میزان مصرف محلول پاشی(کیلوگرم در هزار لیتر آب) | زمان و نوبت مصرف |
درختان میوه | 80-100 | 2 | 1 تا 2 نوبت در طول دورهی رشد |
گیاهان زراعی | 30-50 | 1-2 | 1 تا 2 نوبت در طول دورهی رشد |
سبزی، صیفی و گلخانه ای | 50-70 | 1-2 | 2 تا 3 نوبت در طول دورهی رشد |